1.SAVAŞ VE BARIŞ
Leo Tolstoy’un yazdığı “Savaş ve Barış” isimli klasik eser en önemli başyapıtlardan kabul ediliyor. Henüz kopyalama makineleri ve bilgisayarların icat edilmediği dönemde yazar tarafından kaleme alınan bu eserin el yazmasını, Tolstoy’un eşi yedi kez elle yazarak kopyaladı.
2.SEFİLLER
Victor Hugo’nun en etkileyici romanlarından “Sefiller” eserini okursanız çok uzun bir cümle ile karşılaşacaksınız. Bu cümlenin içinde tam 823 kelime var! Cümle kitabın 3. Bölümünde yer alıyor ve tam tamına 3 sayfa sürüyor. İlgili cümlenin, Fransız Edebiyatının en uzun cümlesi olduğu kabul ediliyor.Victor Hugo editörüne kitap hakkındaki fikrini sormak için “?” gönderdi ve yayınevi de “!” şeklinde yanıtladı.
Ernest Vincent’ın 1939 yılında yazdığı “Gadsby” isimli roman tam 50.110 kelime içeriyor. Buraya kadar her şey normal görünüyor. Ancak romanın ilginç yanı 50.110 kelimenin hiçbirinde ‘e’ harfinin bulunmaması.
4.GULLIVER'İN GEZİLERİ
İngiliz edebiyatının önemli isimlerinden olan Jonathan Swift, “Gulliver’in Gezileri” isimli kitabında mars gezegeninin iki uydusu olan Phobos ve Deimos’u tam boyutları ve dönüş hızlarıyla yazdı. Gökbilimciler isimleri kitapta geçen bu uyduları kitabın yazılışından yaklaşık 100 yıl sonra buldular. Swift’in bu bilgileri nasıl öğrendiği ise hala bir sır.
5.SHERLOCK HOLMES
Sherlock Holmes’un yazarı A. Conan Doyle aslında bir göz doktoruydu. Ancak tıbbi çalışmaları karşılığında iyi bir gelir elde edemeyen Doyle, günlük ihtiyaçlarını karşılamak için yazar oldu.Tıpkı Balzac'ın yaptığı gibi. Şu an tüm zamanların en iyi yazarlarından kabul edilen Doyle, geçim sıkıntısı çekmeseydi belki de bugün “Sherlock Holmes” olmayacaktı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder