21 Haziran 2016 Salı

STEFAN ZWEIG / SATRANÇ


{Yapacak,duyacak,görecek hiçbir şey yoktu,her yerde ve sürekli hiçlikle çevriliydi insan,boyuttan ve zamandan tümüyle yoksun boşlukta.}


 Amerika'dan Arjantin'e yapılan on iki günlük gemi yolculuğu sırasında oynanan maçlardan ibaret Satranç kitabı.Maçlar kültürsüz,iletişim kuramayan,yaratıcılıktan uzak ama satranç oynamayı iyi bilen akıllı bir şampiyo nile gemideki satranç sever yolcular arasında yapılıyor. Oynayanlar arasında parasıyla bu zevki tatmak isteyen ama kaybetmeye dayanamayan da var, maçı bu garip satranç dehasını daha yakından tanımak için fırsat bilen de. Ama bu uzun öykünün merkezindeki maçlar, şampiyon Czentovic ile Dr. B arasındakiler.

Aslında kitap tümüyle maçlardan ibaret degil.Tüm bu süreçte Dr.B'nin satrancı nerede nasıl öğrendiğine şahit oluyorsunuz.Adete onun yaşadıklarını siz de yaşıyorsunuz.

Satranç Zweig'ın Avrupa'daki mücadelenin ve kendi hislerinin sembollerle bir ifadesi aslında.Soğuk, cahil, sanattan ve kültürden anlamayan, iletişim kuramayan, kuralcı, çocukluk ve ilk gençliğini akıl geriliğinin tüm belirtilerini göstererek geçirmiş ve bir papazın merhametiyle büyümüş olan Mirko Czentovic, Nazilerin, faşistlerin bir sembolü konumunda.Her maçını kazanmakta, satrancı sadece para için oynamaktadır. Karşısındaki rakibi Dr.B ve diğer satranç seven amatör oyuncular yalnızca sevdiği,bir tutku olarak düşündükleri için oynamaktalar.Bu rakipler, Nazilere karşı koyan güçleri sembolize etmektedir.


INSTAGRAM: @booktagram98
SNAPCHAT: idilluminati

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder